0 0

Історія гриля в Америці. Частина 1

Історія гриля в Америці. Частина 1

Гриль став візитною карткою Америки. Без нього важко уявити кухню американця. А коли заходиш в гості, здається, на веранді точно є барбекю-установка або хоча б міні-гриль. На ньому можна приготувати ароматне м'ясо з хрусткою скоринкою, з мінімумом жиру та інших добавок. Така їжа не тільки смачна, але й корисна.

Та й саме слово «гриль» викликає асоціації з відпочинком на природі і ароматом диму. Зрештою, без перебільшення, грилем «пропахла» вся Америка. Адже звідси бере початок цей спосіб приготування м'яса. Сьогодні страви, приготовані на грилі, популярні в різних куточках світу.

Про барбекю в літературі

До речі, навіть у світовій літературі є згадки про грилі. Зокрема, в книзі Маргарет Мітчелл «Віднесені вітром» про грилі і барбекю є багато цікавого. На кількох десятках сторінок автор описує страви з ароматом диму, особливості їх приготування. Наприклад, згадано, як розпалювали вугілля в ямах для смаження м'яса. Є тут апетитні описи ароматних свинячих реберець на решітці, соковитих запечених курчат з хрусткою скоринкою. А головна героїня Скарлетт О'Хара відвідувала барбекю в маєток «Дванадцять дубів».


Напрошується висновок: страви барбекю були поширені в Америці ще до часу, описаного в романі – друга половина 19 століття. Давайте ж разом зробимо невеликий екскурс в історію і дізнаємося про все більш детально.

Barbacoa: як все починалося

Ще в племенах індійців до епохи Колумба винайшли оригінальний спосіб приготування м'яса диких тварин. Його і можна вважати прототипом сучасного гриля. Спочатку копали неглибокі ями, випалювали їх за допомогою тростини, розводили вогонь. Після того ставили шар товстих гілок, а на них – шматки м'яса. Завдяки такому способу приготування готова страва виходила соковитою і дуже смачною, з приємним ароматом диму. Така їжа завоювала любов місцевих жителів, хоча для її приготування іноді потрібно більше 12 годин. А спосіб приготування отримав назву «барбакоа» (Barbacoa).

Ще кілька фактів:

  1. Достовірно відомо, що жителі острова Доменіка в Карибському морі часто готували м'ясо на решітці, виготовленій з міцних гілок, додавали до нього різні спеції. М'ясо добре просочувалося власним соком і вбирало запах диму.
  2. Коли на континент прибули європейці, вони не знали, що робити з дичиною. Тому дуже швидко навчилися від місцевих жителів готувати «барбакоа».
  3. З появою колонізаторів з Європи слово трансформувалося і звучало як «барбекю». Їм також сподобалося ароматне м'ясо з димком.
  4. З часом м'ясо на грилі обов'язково готували на свята, запрошували гостей. А сам процес приготування нагадував ритуал.

Напевно, в ті часи ніхто і не здогадувався, що гриль стане популярним у всіх куточках світу ...

Продовження історії грилінгу читайте в наступній статті!

Будь ласка авторизуйтесь або створіть обліковий запис перед тим як написати відгук