0 0

Стейк на грилі – ділимось секретами

Стейк на грилі – ділимось секретами

М'ясо на грилі – відмінний варіант для пікніка на природі з друзями або сімейного відпочинку на дачі. Особливою популярністю користується стейк, саме на грилі він виходить дуже смачним, ароматним і соковитим. Крім того, цю смачну і ситну їжу можна приготувати в домашніх умовах. Варто знати кілька маленьких хитрощів.

Вибираємо м'ясо: що потрібно знати

Чи вийде стейк смачним і соковитим, залежить від м'яса. Тому тут варто прислухатися до деяких порад.

  • Шари жиру. Ідеальний варіант – шматки з тонкими прожилками жиру. Не забудьте звернути увагу на колір цих жилок. Свій вибір варто зупинити на шматках м'яса з білими прожилками.
  • Колір м'яса. Яловичина для стейка повинна мати темно-червоний відтінок, а свинина – рожевий.
  • Зрілість м'яса. Для смачного стейка вибирайте витримане м'ясо. Парне та заморожене – не найкращий варіант.
  • М'язові волокна. Досвідчені кулінари радять вибирати шматки м'яса з тонкими і щільними, але нетвердими волокнами. Адже якщо волокна товсті, то стейк вийде жорстким.

Найпопулярніші види стейків

Є дуже багато видів стейків, назва яких залежить від того, з якої частини туші було взято м'ясо:

  • Рибай – для приготування використовують підлопаткову частина туші з великою кількістю прожилок жиру;
  • Портерхаус – великий і ситний стейк, готують з поперекової частини спини;
  • Філе-міньйон називають «жіночим стейком». Це пісний і м'який стейк з центральної частини вирізки, він ніколи не буває «з кров'ю» і зазвичай не має чітко вираженого м'ясного смаку;
  • Клаб-стейк готують з частини товстого краю (найдовшою м'язи спини), зазвичай має невелику реберну кістку;
  • Стріплойн має яскраво виражений м'ясний смак, тому його називають «чоловічим» стравою, складається з великих, ніжних волокон. Для приготування беруть тонкий філейний край;
  • Ті-Боун – отримав назву завдяки Т-подібної кістки. Готують з шматка між спинний і поперекової частинами в області тонкого краю найдовшого м'язу спини, а також – з тонкого краю вирізки;
  • Шатобріан часто називають аристократичним стейком. Для приготування беруть товстий край центральної частини вирізки.

Три серйозних помилки, які можуть зіпсувати стейк

Часто можна почути одну з наступних фраз:

  • Справжній стейк повинен бути «з кров'ю»! У сирому м'ясі немає крові. А якщо і є, то значить, забій був проведений неакуратно і таке м'ясо краще не використовувати зовсім. Червоний сік, який залишається в м'ясі середньої прожарювання – ні що інше, як вода і білок міоглобін, який додає м'ясу червоний колір.
  • М'ясо «з кров'ю» є небезпечним! Цілий шматок м'яса (стейк) стерильний всередині, а бактерії, яких всі так бояться, знаходяться зовні і легко знищуються в процесі термічної обробки.
  • М'ясо перед приготуванням потрібно мити. Ні! Якщо тільки на м'ясі немає видимих ​​забруднень. Якщо ви вже помили м'ясо – ретельно просушіть його, оскільки через зайвої води м'ясо буде варитися, а не смажитися.

І наостанок – лайфхак

Щоб приготувати правильний стейк на грилі від Enders, почніть приготування на Турбо-зоні, яка вмить нагрівається до температури 400 С і буквально «запечатує» м'ясо, залишаючи весь сік всередині. Довести м'ясо до готовності рекомендуємо на інших зонах.

До речі, у нас на сайті ви знайдете чудові рецепти, як приготувати смачний і ароматний стейк на грилі.

Будь ласка авторизуйтесь або створіть обліковий запис перед тим як написати відгук