0 0

Перші овочі: купувати чи ні?

Перші овочі: купувати чи ні?

На календарі – весна, а на ринках і полицях супермаркетів з'являються перші овочі. Ні для кого не секрет, що вирощені вони в теплицях, адже сезон настане тільки через кілька місяців. Звичайно, смак огірків і помідорів відрізняється від літніх, але виглядають вони добре, і рука сама тягнеться включити свій газовий гриль на балконі і приготувати зелену закуску до м'яса.

Чи варто відмовляти собі в задоволенні? Як уберегти організм від шкідливих нітратів і не постраждати? На що звернути увагу перед покупкою?

Що треба знати про нітрати

Для вирощування ранніх овочів використовують стимулятори росту – нітрати. А ще дуже часто в плодах накопичуються засоби, якими обробляли овочі від шкідників. Нітрати негативно впливають на людський організм, зокрема на роботу серцево-судинної системи, можуть викликати збільшення щитовидної залози, розлади нервової системи і навіть провокувати появу пухлин.

Як уберегти себе від нітратів: практичні поради

Щоб уберегти себе від згубного впливу цих шкідливих елементів, слід дотримуватися кількох простих правил.

  • Ретельно оглядайте овочі перед покупкою. Фахівці радять вибирати невеликі плоди, адже вони містять меншу кількість стимуляторів росту.
  • Не варто купувати огірки чи помідори, якщо з-під шкірки видно коричневі або сірі плями.
  • Найбільша кількість шкідливих речовин накопичується в салаті, капусті, редисці, зелені, томатах.
  • Щоб зменшити кількість пестицидів і нітратів у ранніх овочах, фахівці радять перед вживанням замочити їх на кілька годин в джерельній воді. Можна додати трохи солі: 1 столову ложку на літр води. А огірки і кабачки краще очистити від шкірки. Що стосується кабачків, то в очищеному вигляді їх зручно запікати газовому грилі-барбекю цілком.

Як правильно зберігати перші овочі

  1. Не варто зберігати овочі тривалий час в холодильнику. Оптимальний час зберігання – до двох діб. А готові салати – не більше 6 годин. Краще купити невелику кількість і відразу їх приготувати. Адже під дією низької температури нітрати стають ще шкідливіше.
  2. Фахівці не радять давати скоростиглі овочі дітям молодше 5 років, і тим, хто страждає від хронічних захворювань, а також людям похилого віку.
  3. Якщо ваше самопочуття погіршилося після вживання страв, які містять тепличні овочі, випийте таблетку аскорбінової кислоти. Якщо це не допоможе, негайно зверніться до лікаря.
  4. Є перші овочі в невеликій кількості цілком безпечно, проте не варто їх зараз робити основними в раціоні. Адже все добре в міру.

Дотримуйтесь наших порад і будьте здорові! А хочете дізнатися, як смачно приготувати овочі? З власного досвіду радимо вибрати гриль, купити цю корисну річ і заглянути в наш розділ рецептів за рецептами овочів на грилі.

Будь ласка авторизуйтесь або створіть обліковий запис перед тим як написати відгук